top of page
Photo Earth hearts 2.png

MITT WHY

"Matsvinn, - en episk fråga som kräver innovation, mod och drivkraft"

Matsvinn är ett globalt och komplext problem som rankas som en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna vi har i vår tid. Maten vi odlar, producerar och förädlar har så otroligt stor påverkan på vår omvärld.

Att då veta att vi i snitt kastar 1/3 av maten vi producerar, fast den är fullt ätbar, är helt hårresande siffror och ett enormt slöseri.

En potatisodlare eller morotsodlare i Sverige har på gårdsnivå i snitt ca 30 % svinn på grund av "fel" form, "fel" storlek eller fläckar på skalet. - Annars fullt ätbara och näringsriktiga råvaror.

 

Internationella siffror, till skillnad från de Svenska, säger dessutom att merparten av det totala svinnet sker bakom konsument. I Sverige saknas det offentlig data från odlare, producenter, industri och grossister så ingen kan säkert säga hur mycket som kastas i just Sverige bakom konsument.

Vi använder hur som helst kopiösa mängder av olika resurser i ett i stort sett linjärt system för att få maten till våra kylskåp och tallrikar. Vi exploaterar hav och landyta, vi använder vatten, gödning, foder, besprutning, tid, mankraft, passion, utbildning, diesel, förpackningsmaterial, lagerplatser med mera. - Allt för att få fram livsmedelssäker, god, vacker och näringsriktig mat till dig och mig, året runt.

 

Biogas i all ära, men det är rätt ineffektivt om vi skall hålla på och frakta bananer från andra sidan jorden, bara för att kasta dem till rötning när de mognat liite för mycket..

Foodloopz banana dots.png

Att jobba för en nollvision av svinnet i livsmedelsbranschen är både enormt givande och samtidigt otroligt frustrerande, eftersom det är en så känslig fråga för många företag. Sen starten av Foodloopz har vi mött så mycket motstånd från olika företag, att hälften vore nog för att ha gett upp visionen för länge sen. Tack och lov har mycket hänt sedan 2016 då vi startade och marknaden har verkligen mognat. Företag har en helt annan vilja och insikt idag och att jobba aktivt med matsvinnsfrågan kommer bli en hygienfaktor.

Jag har två barn som jag älskar över allt annat på denna jord och jag vill göra mitt yttersta för att ge dem och nästa generation förutsättningar för att leva lika gott som vi gör idag. Jag hade aldrig startat ett företag om jag inte var övertygad om missionen och visionen.

 

Om vi inte gör något åt matsvinnet, som vi faktiskt har makt och kunskap att minska redan i morgon, så kommer någon betala notan för det. Med min kunskap om matsvinn i livsmedelsbranschen är jag tvungen att agera, även om det är en otrolig utmaning att jobba med disruptiva frågor.

Alla vi som jobbar med livsmedel på något sätt kan göra skillnad redan i morgon, men det krävs modiga företagsledare, det krävs nya processer och en matrespekt på en helt annan nivå än vi har idag. Jag älskar att jobba med passionerade personer på företag där vi tillsammans kan göra skillnad.

 

Jag, mitt team, samarbetspartners och alla modiga personer i vårt nätverk skall i alla fall göra vårt yttersta för att utmana status quo hjälpa företag vända svinnet från ett problem till en möjlighet!

Elin Aronsen Beis,

VD och grundare av Foodloopz Sweden AB

Följ vår resa på Instagram @foodloopzfood

Att få äran att jobba med modiga och innovativa

företag med personer som bryr sig känns helt fantastiskt!

Tusen tack alla Ni som är med på tåget!

SDG-Wheel_Transparent-01.png
bottom of page