top of page
Gröna ärtor matsvinn.png
Nordic Terroir Logo.png

"Svinn i primärproduktionen  har enorma potential"

Svinn finns i varje del av livsmedelskedjan, även hos odlare. Många gånger handlar svinnet om skönhetsfel, "fel" storlek eller "fel" form. Frukt och grönsaker är levande ting som struntar i handelsnormer och hur det "ska" se ut i butikshyllor. Väder påverkar starkt hur slutresultatet blir, vilket skapar utmaningar för de flesta som jobbar i primärproduktion när det är dags att skörda.

Sveriges bönder är otroligt duktiga på att odla effektivt och ge oss högkvalitativ mat. Vi hyllar närodlat och härodlat. Vi har nationella mål som säger att vi skall öka självförsörjningsgraden och Sverige har skrivit på FN:s globala mål om att halvera matsvinnet till 2030.

Med morötter som exempel ligger svinnet på gårdsnivå runt 30 %. Statistiken är inte alltid helt tillförlitlig och kan variera från år till år, men både siffror och kunskap visar att det finns en enorm outnyttjad potential. Tänk att över en natt öka Svensk morotsproduktion (= såld råvara) med 30 % utan att varken utnyttja mer land, vatten, gödning eller arbetskraft. Låter som en dröm. Det bästa av allt är att det är fullt möjligt! -Om vi börjar ta tillvara på de flerbenta, krokiga, för stora, för små och fläckiga.

Tyvärr uppstår en hel del svinn på grund av hur vårt system är uppbyggt, maskinella krav i förädlingsled och etablerade handelsnormer. I sig utgör handelsnormer inget problem, -det är ett bra hjälpmedel som underlättar handel för alla parter. Det blir först ett problem när fullt ätbara råvaror kastas för att de inte kvalar in i klass A, som är vanligast på marknaden, eller betingar ett skäligt pris.

 

Här har inköpsorganisationer både inom offentlig och privat sektor stora möjligheter att inte bara integrera mer hållbart och svenskodlat i menyerna, utan även bidra till minskat svinn samt nå de nationella målen om ökad självförsörjningsgrad. Men det krävs kunskap, mod och motivation för att se förbi skönhetsfel eller udda form och storlek. Detta område är vi experter på och vi vet att det går med rätt kommunikation.

Foodloopz potatis 1.png
Foodloopz Sweden AB formmorot 2_edited.j
Foodloopz_bonböna.png

"Högaktuellt odlarprojekt med bönor och ärtor"

Vi jobbar nu tillsammans med innovativa Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter i ett viktigt uppdrag att hitta alternativa vägar för Kidneybönor och Soldatbönor med skönhetsfel samt torkade gröna ärtor som saknar marknad.

Vårt uppdrag är att möjliggöra affärer med dessa svinnråvaror och vi jobbar aktivt för att identifiera små som stora aktörer som inte bara vill bidra till minskat svinn, - och som delar värderingar med oss, men som även har kunskapen att förvandla dessa "fula" bönor till magiska rätter. Det är oerhört viktigt att vi förklarar, kommunicerar och berättar VAD matsvinn verkligen är och att vi alltid gör det bästa av situationen.

 

Riktig mat förtjänar att hamna på våra tallrikar och vi använder alla verktyg vi har för att hjälpa odlare att nå hela vägen fram med sina råvaror. Bland annat genom förpackningsdesign och kommunikation.

 

Svenska och Nordiska jordbruksprodukter har en kvalitet som står sig enastående bra internationellt, därför kallar vi projekt inom detta för Nordic Terroir. Något att vara stolt över oavsett form, färg eller storlek.

Länk till mer information om handelsnormer inom EU.

Vill ni veta mer om projektet och hur vi kan hjälpa fler odlare att skapa möjligheter med svinn, hör gärna av er!

info(at)foodloopz.se

0729 11 44 99

Vi jobbar bara med modiga företag och passionerade människor! Det är så vi kan göra bäst skillnad!

#matrespekt

Foodloopz apple low.png
bottom of page