top of page
Rewiners foodloopz 2.jpg
ReWiners logo.png

"Vi räddar vinsvinn på Svenska marknaden!"

Ingen råvara eller produkt på marknaden är fri från svinnproblematik. Inte heller lyxvaror så som kött, öl eller vin. Vi har djupdykt och tagit action när det gäller svinn av fullt drickbart vin inom vinimportörsledet.

Det är alltså svinnet hos landets ca 2000 små och stora vinimportörer som vi vill hitta möjligheter med.

Sverige är en storkonsument av vin och vi har tillgång till ett helt makalöst sortiment av tusentals kvalitetsviner från jordens alla hörn. Vi har relativt sett många vinimportörer på marknaden och det finns både bulkviner och nischade, små partier med vin. Ingen behöver vara orolig att man inte hittar ett gott och passande vin i Sverige i önskad prisklass som passar ens palett.

Detta stora överflöd av viner, en hårt reglerad marknad och exklusivitetsavtal inom HoReCa driver dock svinn. Det driver svinn tillsammans med faktorer så som att det går trender i vin, säsong styr våra inköpsvanor och att mycket vin varken är tänkt att lagras länge eller lagras på rätt sätt för att bevaras och mogna på bästa sätt.

Rewiners 1.jpg

Det står med andra ord pallvis med osålt vin runt om på lager i Sverige som av flera anledningar kan vara svårsålda och som kanske börjar förändra smak på ett oönskat, men för den delen inte dåligt sätt. Detta leder inte sällan till att det hälls ut. Vi räknar både grovt och lågt med att minst 5 % av allt vin i Sverige blir svinn. - Alltså fullt drickbart vin, inte vinäger.

Det blir en förlust för importören, det blir en förlust för planeten och det är en riktigt "loose loose situation".

Att producera, tappa och transportera vin tar mycket resurser i anspråk och vi anser att vi måste börja visa mat och dryck en högre nivå av respekt och ge det en chans, även om det inte är perfekt enligt mallen eller förväntningarna!

Vi har därför i samarbete med Brasri AB, en passionerad vinimportör, och anrika Örebro Universitet tagit fram ett varumärke, en process och ett unikt sätt att tackla detta svinn där alla intressenter kan gå vinnande ur affären.

REWINERS 1-5 low 2.jpg

Vi scoutar partier med vin hos vinimportörer som av olika anledningar riskerar att hällas ut och skickar det på sensorisk analys på Örebro Universitet, utfört av experter på ämnet. Sen samlar vi in data och information lämpat för att kommunicera VAD vinet smakar, NÄR olika smaker framträder, VILKEN mat vinet passar till och VEM det skulle falla väl i smaken.

Efter detta är det upp till den som äger partiet att avgöra vad man gör med informationen. Vill man ta steget fullt ut kan vi designa en unik förpackning just för det analyserade partiet med vin som ger vinet en ny kostym och allt man som inköpare eller vindrickare behöver veta för att avgöra i vilket sammanhang vinet gör sig allra bäst.

Är man intresserad av detta går det både att beställa Re:winers räddade viner via Systembolagets Privat Import, vi kan även anordna vinprovningar och event eller sälja hela eller delar av partiet till Hotell och Restauranger med tillstånd.

Hör gärna av er om ni vill veta mer!

info(at)foodloopz.se

0729 11 44 99

Det kan vara svårt att föreställa sig att det hälls ut

fullt drickbart vin i Sverige, men det är tyvärr ett faktum.

Med rätt inställning kan vi göra något åt detta!

SDG-Wheel_Transparent-01.png
bottom of page