Länkar om svinn
Lättsmälta matsvinnsfakta från FAO
Internationella siffror om matsvinn.
FN:s Globala mål för minskat svinn
FN:s 17 hållbarhetsmål innefattar även specifikt matsvinn i nummer 12.3, - Hållbar konsumtion och Produktion.
Nationell handlingplan för minskat svinn 2018
Svenska regeringen har antagit en handlingsplan...Upp till arbete!
Kortversion av handlingsplanen 2018 - "Fler gör mer"
Nationell livsmedelsstrategi
Vi skall öka självförsörjningen av livsmedel i Sverie...Lätt som en plätt! Ta bara tillvara de flerbenta morötterna, grönsakerna med "fel" storlek och allt med kort bäst före!
Läs mer
Naturvårdsverkets rapport Matsvinnet i Sverige 2016
En till rapport för den som vill veta mer! Men sanningen är väl att det saknas en hel del data...
Förtydligande om Bäst Före Datum
Livsmedelsverket har publicerat en text om hur eventuell kompletterande text vid Bäst före-märkning kan utformas. En producent får förtydliga att ett livsmedel kan konsumeras efter bäst före-dag genom att förklara det i en ny mening.
IVA, Kungliga Ingenjörsetenskapsakademin
Läs mer om IVA:s projekt kring cirkulär ekonomi där matsvinn ingår som en del. -Självklart är Foodloopz med på ett hörn vad det gäller Livsmedelsdelen.
Livsmedel som foder
En del ser det som en utväg att donera matsvinn till djurhållare. Beroende på vilken typ av livsmedel det gäller och om det är till sällskapsdjur eller livsmedelsproducerande djur tillämpas olika regler. Läs mer om vad som gäller för att få använda livsmedel som foder hos Jordbruksverket.
Info om matsvinn från livsmedelsbutiker för foder från Jordbruksverket (ej animalier).
Läs mer om EU-direktiv och vad som gäller för aktörer som vill donera mat som foder (ej animalier)
Naturvårdsverkets rapport om otillbörliga affärsmetoder
En rapport framtagen av Louise Ungert 2018, om eventuella drivkrafter till matsvinn i primärproduktionen.
Kommunala verksamheter och donationer
Livsmedelsverket tydliggör vad som gäller för donationer till offentlig sektor. Det är tillåtet så länge livsmedelssäkerheten fortsatt är garanterad.
Uppsats om moms och donationer av livsmedel
Nadja Maria Airaksinen från Lund Universitet skriver om Livsmedelsdonationer och "Hur lagstiftning bidrar till matsvinn"
"Nyttan av att minska matsvinnet"
Rapport från Naturvårdsverket 2012. En gammal rapport, men en del intressanta fakta finns med.
Standard för att mäta matsvinn i livsmedelsbranschen, "FLW Standard"
Det har tagits fram en standard för att hjälpa företag, länder och organisationer att kvantifiera och rapportera matsvinn i olika delar av ledet. Det kallas Food Loss and Waste Protocol. Här kan ni läsa mer om detta.
Andra aktörer som jobbar för minskat matsvinn
Som tur är, är vi inte ensamma i branschen om att jobba för minskat matsvinn, och det finns flera sätt att göra det på. Vi tipsar gärna om vilket av nedan företag som kan ha bäst lösning för just er!
Några fantastiska exempel är:
Resqclub (B2C), Whywaste (B2B), Matsmart (B2C), Food2change(B2C), QualiFare (B2B), Karma (B2C), Matakuten Gävle (B2C), Matmissionen (B2C), Sopköket (B2B, B2C), Retaste (B2C), Matsvinnet.se, Allwin(B2B), Recollab AB (B2B), Restaurang SPILL (B2C), Allemansrätten (B2C), Rescued Fruit (B2B) och till exempel Grace Organic (B2B), mf.